בריאות

טרנדים תזונתיים

בריאות27 בינואר 2020    4 דקות
0

פחות תעשייתי, יותר בריא, פחות סוכר ויותר חלבון • אלה מגמות התזונה שילוו אותנו בעתיד הקרוב

טרנדים תזונתיים
צילום: ingimage

 

הטרנדים החדשים בעולם המזון מצטרפים למגמות מתמשכות שעדיין חזקות בשוק המזון בשנים האחרונות, חלקן אף הוזכרו כאן בעבר.
תווית נקיה: למונח תווית נקייה אומנם אין רגולציה מוגדרת ואחידה, אך בחברות המזון מקובל לייחס אותו לרשימת רכיבים קצרה ומוכרת, עם חומרי גלם ידועים מהמטבח הביתי, ללא מייצבים, ללא צבעי מאכל וללא חומרי טעם וריח או צירופים לא ברורים לצרכן כמו מספרי E למיניהם. כאן המקום להוסיף כי רשימת רכיבים קצרה בדרך כלל עדיפה, כי זו מעידה לרוב על מוצר קרוב בהכנתו (עד כמה שניתן) למנה דומה תוצרת בית.
תכולת חלבון גבוהה: מגמה זו הגיעה, ככל הנראה, מהעולם של מוצרי מזון ומשקאות הספורט. הספורטאים המקצועיים, ויש גם חובבים המצטרפים אליהם, מחפשים מוצרים עם תכולת חלבון גבוהה לבניית שריר. חברות המזון אימצו את הטרנד, והוא גלש למוצרי מזון עבור הקהל הרחב, אף שחלבון הוא אינו רכיב חסר בתפריט של מרבית האוכלוסייה. תשומת לב לצריכה מספקת של החלבון יש לתת באוכלוסיית הטבעונים, ולעתים גם אצל ילדים עם תפריט מצומצם.

הפחתה בסוכר: טרנד מבורך שהגיע מאנשי מקצוע כמו רופאים ודיאטנים, סחף את הצרכנים וגרם לחלק מחברות המזון למצוא פתרונות. הפחתה הדרגתית בכמות הסוכר מושגת גם תוך שימוש ברכיבי פרי. אומנם אף הם מכילים סוכר, אך בנוסף לו – ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. לעתים ההפחתה מתאפשרת רק באמצעות שימוש בממתיקים מלאכותיים.

מוצרי מזון כחוויה: האוכל אינו סך הערכים התזונתיים שלו, שמטרתם לספק צרכים פיזיים בלבד. האוכל מעניק חוויה רב-חושית. מכלול של טעם, ריח, מרקם ומראה. צרכנים אוהבים להתנסות במוצרים חדשים ולגלות את הטעמים המשתנים של מזונות, בטמפרטורה שונה (חטיפים שנמצאים על המדף סמוך לקופה מופיעים כגלידות במקפיא), או שילובים של טעמים שכביכול סותרים, כמו לדוגמה שוקולד מתוק עם צ'ילי חריף ועוד.

הממלכה הצמחונית: המגמה של תפריט שעיקרו מזונות מעולם הצומח מתבססת, ואפשר לומר בביטחון כי היא עברה למיינסטרים. כבר לא מדובר על צמחונים אדוקים מסיבות הומניות בלבד. מגמה זו התרחבה, והיא כוללת אנשים שעוברים לאכול מאכלים צמחוניים גם בשל סיבות בריאותיות, אקולוגיות ואחרות. הם מצמצמים את צריכת הבשר ובוחרים להעשיר את תפריטם בירקות, פירות, קטניות, אגוזים ודגנים מלאים. ניתן לראות כי הקטגוריה של מוצרים המהווים תחליפי בשר ותחליפי חלב נמצאת במגמת עלייה (או שמא יש לומר במגמת צמיחה…). במקביל, ניתן לראות גם מוצרים המשלבים רכיבים מעולם הצומח יחד עם עולם החי, כמו למשל המבורגר מבשר בקר המכיל גם ירקות וזרעים, שעונים על הצורך של אלה הרוצים ליהנות משני העולמות – הפחתה בצריכת הבשר ותוספת של רכיבים מהצומח.

תחליפים לכולם: לא עוד דיאטות שבלוניות ואחידות לכולם. לכל אחד יש את הדיאטה שלו, התפריט שלו, ובמסגרת זו יש הגבלות שונות והבדלים בין צרכן זה לאחר. מה שמביא את חברות המזון להציע מבחר פתרונות ההולך וגדל. מהן הסיבות להגבלות? קודם כל ובעיקר, בריאות, אך גם רצון בגיוון בתפריט, בחדשנות ובקיימות. קטגוריות תחליפי החלב ותחליפי הבשר, כאמור, בעלייה. בנוסף, ניתן לראות עלייה בהצהרות ובחותמת צמחוני או טבעוני על מוצרים שונים. יותר ויותר מוצרים על בסיס צמחי, כמו גלידה ופיצה. וגם תחליפים אחרים: ללא גלוטן, ותחליפים לחלבון מן הצומח – בעלייה, אלכוהול ללא כוהל, ואפילו נצפתה השקה של מים על בסיס קטניות. מוזר? ימים יגידו.

דאגה לכדור הארץ: שמירה על הכדור שלנו והשקעה של חברות בקיימות מגיעה גם לחברות המזון. 64% מהצרכנים האמריקאים והבריטים מצפים מהחברות להשקיע בנושא. יותר ויותר חברות מתחייבות לענות על הצורך בעזרת מוצרי מזון מתאימים או אריזות. כך, למשל, ישנם מוצרי מזון העושים שימוש חוזר ברכיבים, כמו מים שבהם הושרו קטניות, ואפילו אריזות אכילות, המהוות תחליף לשימוש באריזות הפלסטיק.

ומה בגזרת החטיפים?
עבור רבים החטיף הוא לא התוספת האופציונלית, אלא הארוחה העיקרית. 63% מדור המילניום (המכונים דור ה-Y) מעידים כי הם ממירים ארוחה בחטיף, כי הם עסוקים. 50% מדור ה-X (ילידי שנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת) נוטים להפחית בצריכת החטיפים המתוקים.
זו הסיבה כנראה לעלייה בהשקות של חטיפים בריאים, על בסיס ירקות, שורשים, אורז ואפילו פטריות. זוהי אומנם נישה, אך היא מעידה על הכיוון העתידי. כדאי להדגיש כי לא תמיד חטיף הנתפס כבריא הוא אכן כזה. כדאי לבחון את הערכים בטבלה התזונתית ולבחון את ערכי הסוכר, השומן הרווי והנתרן.

כתבות נוספות בבריאות

0

הציל חיים: שומר הבניין סייע לילד שאיבד...

סביב השעה 14:00, אירע ביום שישי האחרון דרמה גדולה בדירה פרטית בבניין רב קומות בתל אביב. רהב טלדן, שומר בבניין מטעם...

בריאות13 באוקטובר 2020    דקה אחת
0

לא מה שחשבתם: פרידה מ-5 מיתוסים בתזונת...

תזונה של ילדים היא דבר שמעסיק הורים רבים. מערכת היחסים של הילדים עם המזון עוברת עליות וירידות במהלך החיים. ההורים,...

בריאות13 באוקטובר 2020    2 דקות

כתיבת תגובה