בריאות

מילת המפתח

בריאות4 באפריל 2019    4 דקות
0

חולי אלצהיימר רבים סובלים מאיבוד משקל המחמיר את מצבם הבריאותי • ישנן מספר דרכים לסייע להם לאכול. בכולן נדרשת קודם כל סבלנות

מילת המפתח
אילוסטרציה, צילום: ingimage

בנובמבר 1983 הכריז נשיא ארצות הברית רונלד רייגן על חודש המודעות לאלצהיימר, מחלה שלקה בה מספר שנים אחר כך. מדובר בסוג הנפוץ ביותר של מחלת הדמנציה (שיטיון): פגיעה הדרגתית בתפקוד השכלי וההתנהגותי-רגשי. ירידה ביכולת החשיבה, בזיכרון, בדיבור, ביכולת לזהות אנשים וחפצים, בהתמצאות במרחב ובזמן, שמובילה לקושי עד אי-יכולת לבצע פעילויות יומיומיות ולתקשר עם הסביבה.
שכיחות מחלת הדמנציה על פי נתוני משרד הבריאות נאמדת ב-10% מבני 65 ומעלה. לעתים נדירות המחלה מתגלה בגילים צעירים יותר (מתחת ל-60). מספר החולים בדמנציה בישראל עומד על כ-150 אלף. נושא מטריד במיוחד המאפיין חולי דמנציה ואלצהיימר הוא איבוד משקל. לירידה במשקל השלכות בטווח הקצר והארוך. ירידה בתכולה הקלורית ובאיכות התפריט (פחות חלבון) גוררת תת-תזונה ופוגעת במערכות השונות בגוף. היא עלולה להביא לירידה במסת השריר, לפגיעה בתפקוד ובניידות, לפגיעה במערכת החיסון הגורמת לעלייה בסיכון לזיהומים, לתחלואה מוגברת ולימי אשפוז רבים יותר.
צריכה קלורית נמוכה מהרצוי נגרמת בגלל מכלול השינויים אצל החולים: פיזיים, כמו ירידה ביכולת להשתמש בסכו"ם; פיזיולוגיים, כמו ירידה בחוש הטעם וחוש הריח, בעיות בשיניים, קושי בבליעה והעדפות מזון שמשתנות; קוגניטיביים, כשהחולה שוכח שאכל או שלא אכל, או מתוך חוסר יכולת להביע את הרצון לאכול; והתנהגותיים, כמו חשדנות, דיכאון או אדישות.
הפתרונות יעילים ופשוטים, אבל דורשים סבלנות והתמדה, מדגישה גלית שניר, דיאטנית קלינית: "כדאי להתייחס לשיפור התזונה של חולים דמנטיים בשלושה ערוצים עיקריים, ולשלבם במקביל: בחירה נכונה של התפריט, מרכיביו ואופן ההגשה; סביבת הארוחות; והמלצות לבני המשפחה והצוות כיצד לתווך את האוכל לחולים".

התפריט:

כדאי להגיש את המזון על פי חשיבות תזונתית. קודם את המזון האיכותי – בעיקר כזה המכיל חלבונים, כמו ביצים ודגים, ובעל צפיפות קלורית גבוהה, כמו אבוקדו וטחינה, דגנים, ורק בהמשך מרק או פירות. עם ההתקדמות בגיל ובמהלך המחלה נדרשת פחות הקפדה על מגבלות תזונתיות כמו תפריט דל מלח או דל שומן.
קיים סיכוי לאכול יותר כשמוגש אוכל עדתי-מסורתי. למשל, בזכות הדגשת טעמים על ידי תיבול – שום, פלפל או כמון.
במחקרים נמצא כי יש העדפה ברורה לאוכל מתוק. יש עלייה בצריכת המזון בכלל כתוצאה מהגשת מזון מתוק. לכן גם במקרים של סוכרת יש להקל במקצת את הגבלות צריכת הסוכר.

סביבת אכילה מותאמת:

אווירה טובה וסביבה נעימה בזמן הארוחות מסייעת לסועד וגם למטפל בו שמאכיל אותו. מוזיקה רגועה, חדר מאוורר ומואר תורמים לכך.
מיעוט כלים על השולחן, בחירה של סוג הכלים והסכו"ם, צלחות עם שוליים גבוהים, עם אפשרות קיבוע לשולחן (ואקום), ידיות עבות לסכו"ם, ואף הגשת מזון כך שיאפשר אכילה נוחה בידיים, למי שמתקשה באחיזה.
הגשת המזון במנות ביס קטנות, בדומה לסושי, מאפים במנות אישיות וקטנות במיוחד, כריכונים על פרוסות בגט ועוד – כל אלה מקלים על אכילה עצמאית.
צבעים שונים בצלחת מגבירים אצל החולה את הגירוי החושי. למשל, להגיש פירה בצלחת אדומה ולא צהובה או לבנה. נראה כי אלה שינויים קטנים, אבל הם בעלי השפעה לא מבוטלת על הגדלת כמות המזון שהחולה יאכל.

המטפלים:

כאמור, גם למי שתומך בחולה בזמן הארוחה תפקיד מפתח בהצלחתו לאכול טוב יותר.
• חשוב ליצור קשר עין בזמן ההאכלה.
• להסביר במינימום מילים ולאט מה אוכלים.
• לשים לב לתגובות מילוליות ובלתי מילוליות.
• מגע פיזי לעתים תורם אף הוא.
• בכל מקרה, אין להכריח או לכפות אוכל על הסועד.
סקירה נרחבת של מחקרים שבדקה מהן שיטות ההתערבות היעילות ביותר על מנת לשפר ולשמר צריכת מזון ושתייה אצל חולים דמנטיים מצאה כי מתוך 43 התערבויות מבוקרות, אלו ששמו דגש על התערבות חברתית היו היחידות שהראו שיפור באיכות החיים ובמעורבות של החולה לאורך זמן (ארוחות בסגנון משפחתי או ארוחות עם הצוות). תפריט עם תוספים הראה שיפור קל בטווח הקצר. התערבות חברתית היא יעילה, אבל לא הדרך היחידה. יש ליצור התאמה אישית לכל חולה לפי המגבלות שלו.
על אף הכאב, הקושי והתסכול של בני המשפחה התומכים בחולה, הבנת מצבו היא הדרך היעילה והטובה להתמודדות עם מחלתו. לא לכעוס עליו, להתרכז פחות בעבר, בהשוואה לאדם שהיה לפני המחלה, ויותר בהווה – לנסות להפיק את המיטב מהזמן המשותף.

כתבות נוספות בבריאות

0

מה כדאי לאכול ולשתות אחרי הצום?

עם סיום הצום עלינו לאושש את גופנו ולהשיב אנרגיות חדשות והרגשה כללית טובה. כמה טיפים לאחר הצום בסיום הצום לפני...

בריאות8 באוקטובר 2019    דקה אחת
0

להפוך את הקערה

אחד מסמלי חג הסוכות הוא האושפיזין המתארחים בסוכה. על פי המסורת היהודית, הכוונה היא לאחת הדמויות המקראיות שאליה מתלווים אורחים...

בריאות7 באוקטובר 2019    4 דקות

כתיבת תגובה