אוכל

שולחן ערוך

אוכל4 בדצמבר 2019    4 דקות
0

כיסוני ענק במלית בשר ודלורית ממולאת בקוסקוס, עשבי תיבול ורימונים: שתי מנות רבות רושם שכלל לא מעידות על זמן הכנתן הקצר

שולחן ערוך
צילום: פסקל פרץ-רובין

כיסוני ענק במלית בשר
זוהי לחמנייה משולשת גדולה במיוחד. הבצק פשוט ומהיר להכנה, ואפשר להכינו ללא שמרים כלל. אני בוחרת להשתמש בכמות קטנה ביותר של שמרים: על 1 ק"ג קמח רק כף של גרגירי שמרים מיובשים. הבצק אמור להיות דק וקריספי ולא במרקם של לחמנייה, יותר כמו מעטפת שחובקת את המלית בשכבה אחת דקה. אפשר למלא את הכיסונים בבשר, כמו במתכון שמופיע לפניכם, ואפשר להכין מלית חלבית, טבעונית, על בסיס ירקות או עם דגים, הכל לפי טעמכם ובחירתכם.
החומרים (ל-21 כיסוני ענק או 42 קטנים):
1 ק"ג קמח מנופה • 1 כף שמרים יבשים • 4 כפות שמן • 1 כף חומץ • 1 כף (15 גרם) סילאן • ½2-3 כוסות מים (במידת הצורך אפשר להוסיף מעט מים) • 1 כפית מלח
למלית:
3 כפות שמן זית • 1 בצל גדול קצוץ דק • 6 שיני שום כתושות • 1 כוס פטריות קצוצות • 003 גרם בשר בקר או עוף טחון, מבושל • 1 תפוח אדמה קלוף, מבושל וחתוך לקוביות קטנות • 1 כף אבקת מרק עוף • ½ כפית פפריקה מתוקה • ½ כפית כורכום • ½ כפית כמון • מלח ופלפל שחור לפי הטעם • 5-3 כפות מים
להברשה:
1 ביצה טרופה עם 2 כפות מים
לבזיקה ועיטור:
½ כוס שומשום מעורבב עם מעט קצח או ינסון, גרגירי שומר, פרג, פשתן או צ'יה
המלצה להגשה:
רצוי להגיש עם טחינה גולמית בצד
אופן ההכנה:
להכנת הבצק: מניחים בקערת מערבל חשמלי את הקמח, השמרים, השמן, החומץ והסילאן. מערבלים במהירות נמוכה, ותוך כדי הלישה מוסיפים בהדרגה את המים. ממשיכים לערבל עד שהבצק הופך אחיד וחלק, ומוסיפים ללוש עוד כ-6 דקות. מכסים ומשהים למנוחה והתפחה קלה במשך שעה במקום חמים.
להכנת המלית: מחממים שמן במחבת רחבה, מוסיפים את הבצל הקצוץ והשום ומאדים מספר דקות עד לשקיפות. מוסיפים את הפטריות הקצוצות, ומאדים עוד 3-2 דקות. מסירים מהלהבה.
מעבירים לקערה ומוסיפים את הבשר המבושל כשהוא מפורר בכפות הידיים או קצוץ דק. מוסיפים את קוביות תפוח האדמה ומערבבים היטב. מוסיפים את כל התבלינים והמים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.
מחלקים את הבצק ל-21 חלקים שווים. מרדדים כל חלק על משטח עבודה מקומח לעלה עגול (או לחלופין, מרדדים את הבצק לעלה בעובי חצי ס"מ וקורצים עיגולים בקוטר 02 ס"מ לפחות). מניחים במרכז העיגול כף אחת או שתיים מהמלית ומשטחים. מקפלים למשולש מעל למלית ומשאירים מעין חלון אשר מתוכו תבצבץ המלית. בדרך זו מכינים את כל הכיסונים.
מסדרים את הכיסונים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ברווחים גדולים אחד מהשני. משהים למנוחה עוד חצי שעה. מברישים את הכיסונים בביצה טרופה ומפזרים מעל את תערובת השומשום והקצח, או משלבים תבלינים שונים (ינסון, שומר, פרג, צ'יה ועוד).
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני-גבוה (002 מעלות) במשך 5 דקות. מנמיכים את החום ל-081 מעלות וממשיכים לאפות כ-52 דקות, או עד שהכיסונים שחומים גם בחלק התחתון. מגישים חם או פושר עם טחינה בצד או בזילוף קל.

דלורית ממולאת בקוסקוס, עשבי תיבול ורימונים
החומרים (ל-6 מנות):
3 דלוריות קטנות • שמן זית בנדיבות • 6 ענפי תימין • מלח גרוס לפי הטעם
למלית:
2 כוסות קוסקוס מלא מוכן • ¼1 כוסות מים • ½ צרור פטרוזיליה קצוצה דק • ½ צרור נענע קצוצה דק • ½ צרור כוסברה קצוצה דק • 4 בצלים ירוקים קצוצים דק • 05 גרם חמוציות או גרגירי רימונים • 05 גרם צימוקים בהירים • 4 כפות שמן זית • 1 כף מיץ רימונים או סירופ דובדבנים • מיץ מלימון אחד • מלח ופלפל לפי הטעם • חופן שקדים מולבנים קלויים או אגוזי מלך
אופן ההכנה:
שוטפים את הדלוריות, חוצים אותן לאורכן ומנקים את התכונה מהסיבים והגרעינים. שוטפים היטב.
מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה, מסדרים את חצאי הדלוריות בתבנית ומורחים אותן בנדיבות בשמן זית. מפזרים מעליהן עלי התימין ומעט מלח גס. אופים בתנור שחומם מראש בחום בינוני-גבוה (091 מעלות) במשך 04-03 דקות, או עד שהן מתרככות. אפשר להפוך אותן לצד השני כ-01 דקות לפני תום האפייה. מוציאים מהתנור ומצננים קלות.
מכינים את הקוסקוס המלא לפי הוראות היצרן ומעבירים לקערה עמוקה. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול. נוטלים בכף מתערובת הקוסקוס וממלאים את חצאי הדלוריות האפויות.

כתבות נוספות באוכל

0

סיפור הצלחה פחמימתי

א תם מכירים את תחושת הקנאה הזו שצובטת בלב כשאתם יושבים מול מישהו צעיר יחסית, כולו מלא אנרגיות והתלהבות מהחיים,...

אוכל5 ביולי 2020    3 דקות
0

על האש ועל הבר

יש דברים שיש עליהם קונצנזוס, כמו למשל שישראלים אוהבים על האש. זה לא משהו שנדון בו יותר מדי עכשיו, אבל...

אוכל1 ביולי 2020    3 דקות

כתיבת תגובה