אוכל

לחם, עבודה

אוכל7 באוגוסט 2018    3 דקות
0

אין שום סיבה לפחד מהכנת לחם בבית. זהו תהליך פשוט יחסית, ולטעם המתקבל אין תחליף

לחם, עבודה
לחם ביתי | צילום: פסקל פרץ- רובין

קצת קשה להסביר את זה, אבל העיסוק בלחם מרגש, מסקרן ובעיקר מאתגר אותי בכל פעם מחדש. לכאורה המרכיבים להכנתו הם בסיסיים, וכל מה שנדרש זה קמח, מים, מלח וחומר התפחה. אבל מהחומרים הפשוטים הללו אפשר ליצור שלל סוגים של לחמים בטכניקות שונות של עיבוד והתפחה.

עם הזמן למדתי שעל מנת להצליח בהכנת לחם יש לתת לבצק לנוח. לפעמים, כשאין זמן, אפשר לתת לו לנוח במקרר. זה אגב פתרון נהדר במיוחד כשנערכים ליום בישול ארוך. בנוסף, אפשר להכין את הבצק מראש ולהקפיא אותו לפני האפייה – רעיון נהדר למי שיכול להתפנות להכנה באמצע השבוע – ולהכניס לתנור ביום שישי.

 

לחם ביתי בטעמים

הכנת הלחמים הללו היא קלה ומהירה, והופכת למיוחדת וכיפית להכנה גם עם ילדים. בקשו מהם להוסיף ללחם את התבלינים האהובים עליהם והחגיגה תהיה גדולה. אפשר ליצור גלילי בצק וניתן לסגור את הגלילים לצורת כעכים. כך או כך הלחמים פשוט טעימים.

 

החומרים (ל-4-3 כיכרות):

500 גרם (½3 כוסות) קמח מנופה (אפשר לשלב סוגי קמח שונים)

25 גרם שמרים טריים

כפית מלח

כף סוכר

3 כפות שמן

1-½1 כוסות מים

להברשה:

ביצה

כף מים

לבזיקה:

מלח גס, זעתר, פלפל שחור גרוס, פלפל אדום יבש גרוס, שומשום, קצח, רוזמרין קצוץ, תערובת עשבי תיבול, אורגנו

אופן ההכנה:

מערבבים בקערת מערבל עם וו לישה קמח ושמרים. מפזרים מסביב מלח, סוכר ושמן.

לשים ומוסיפים בהדרגה מים, עד לקבלת בצק אחיד הניתק מדפנות הקערה. כמות המים יכולה להשתנות בהתאם לסוגי הקמח ששולבו בבצק, לכן יש להוסיף את המים בהדרגה. אם צריך, מוסיפים עוד ולשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים ומשהים במקום חמים להתפחה במשך כשעה וחצי או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

מחלקים את הבצק ל-4-3 חלקים. לשים ומרדדים כל חלק לגליל בקוטר 3 ס"מ, ומסדרים ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

טורפים ביצה ומים ומברישים בתערובת את הבצק. בוזקים מעל תבלינים לפי הטעם, מכסים ומשהים להתפחה כ-20 דקות נוספות. למרקם מתפצח אפשר להבריש את הלחמים רק בשמן זית, ולפזר את עשבי התיבול והתבלינים.

אופים כ-25 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד שקיסם הננעץ בלחמים יוצא נקי ויבש.

 

לחם תימין ואגוזים

 

החומרים (לכיכר אחת עגולה):

½2 כוסות קמח לחם לבן מנופה

2/3 כוס קמח שיפון מנופה

1/2 כוס קמח מלא או כפרי מנופה

כף גדושה שמרים יבשים

1/2 כוס אגוזי מלך גרוסים

כף תימין קצוץ

כף מלח

2 כוסות מים

לעבודה עם הבצק:

1/3 עד 1/2 כוס קמח מנופה

אופן ההכנה:

בקערה רחבה מערבבים את הקמח, השמרים, האגוזים והתימין. מוסיפים מלח ומים, ומערבבים קלות עד לקבלת בצק רך ולח מאוד. מכסים בניילון נצמד ומניחים בטמפרטורת החדר כחמש שעות.

מרפדים סלסילה במגבת מטבח חלקה ומקמחים אותה היטב. הופכים את הבצק על משטח מקומח בנדיבות. הבצק לח ורטוב מאוד. אוספים היטב את הבצק ליצירת מעין חבילה. מניחים בתוך הסלסילה כשהצד החלק כלפי מטה. מכסים במגבת לחה ומניחים בצד לתפיחה של שעה וחצי.

מניחים אבן שמוט (אבן אפייה) בתנור ומחממים את האבן בתנור בחום המרבי (250 מעלות) כשעה קודם לאפייה. בוזקים קמח על הבצק והופכים אותו על אבן השמוט, כך שהצד החלק שלו יהיה כלפי מעלה. מורידים את הטמפרטורה ל-230 מעלות ואופים 40 דקות. מורידים את הטמפרטורה ל-200 מעלות ואופים עוד 15 דקות. מצננים על רשת.

כתבות נוספות באוכל

0

תאילנד בחוף תל אביב

אוסנת גואטה אם נתעלם לרגע מרעש המטקות הבלתי פוסק, מאיום הכדורים על ראשינו, מהבוקסות עם המוזיקה הרועשת ומהצפיפות, אפשר בהחלט...

אוכל23 במאי 2019    3 דקות
0

סמור'ס: ממתק לל"ג בעומר

ל"ג בעומר הוא חג של מדורות (גם אם אתם עושים רק מנג"ל בקטנה), תפוחי אדמה צלויים והרבה, הרבה מרשמלו על...

אוכל22 במאי 2019    דקה אחת

כתיבת תגובה