תרבות ופנאי

המושבה המתעוררת

תרבות ופנאי11 באפריל 2019    7 דקות
0

גדרה, לא מה שחשבתם. עם מלון בוטיק ושלל אטרקציות מסביב, זה בדיוק הזמן לטיול במושבה, שנוסדה לפני 135 שנה

המושבה המתעוררת
צילומים: סימפלקס

בפעם הראשונה ששמעתי את המילים "מלון בוטיק" ו"גדרה" באותו משפט הייתי בטוחה שצוחקים איתי. מלונות בוטיק אומנם נפתחים בכל פינה, בערים הגדולות והעמוסות ובצפון השקט, אך מעולם לא חשבתי שהטרנד יגיע למושבה מנומנמת כמו גדרה. וזה לא שיש לי משהו נגד גדרה, פשוט מעולם לא הייתי בה לפני כן. אך אולי זאת בכלל טעות? אולי בעיר השקטה הזאת יש בכל זאת איזה קסם? הרי לא במקרה פתחו בה את מלון "ליר סנס", שכבר אחרי שלושה חודשים מיום פתיחתו מצליח להכות גלים בעולם התיירות.
גדרה נוסדה בשנת 1884. מקור השם שלה מצוי בתנ"ך. המושבה הציורית נמצאת בלב השפלה, רק כחצי שעה מתל אביב וליד כביש 40 הסואן. היא נוסדה על ידי הביל"ויים כמושבה, אך מאוחר יותר הוכרזה כמועצה מקומית. אם תסיירו בה כיום, תוכלו לראות עדויות לעבר המכובד שלה – לחזות בבתי המושבה הישנים, לבקר בבית המוזיאון שמוכר גם כבית מינץ, בבור הביל"ויים שנחפר בשנת 1885 ובצריף סברדלוב שנבנה שנתיים מאוחר יותר. כל אחד מהם מספר את ההיסטוריה המרתקת של המקום.
כיום, 135 שנים אחרי שתנועת הביל"ויים שינתה את פני האזור והקימה את המושבה, ניתן לראות התעוררות מחודשת עם הקמת מלון הבוטיק הראשון במקום. המלון, שנמצא ברחוב שכביץ 5, משתרע על פני שלושה דונמים ובו תמצאו 24 חדרים. מבנה המלון מושקע, ובירור קטן גילה לנו שהוא שופץ מהיסוד, מאחר שבעבר הוא תפקד כבית הבראה. הוא שוכן במרחק שתי דקות הליכה מרחוב הביל"ויים, שבימים אלה עובר אף הוא מהפכה וחוזר לשיאו עם פתיחה של חנויות חדשות, ומציע חוויה מושלמת לחובבי הטיולים ולמי שמעוניין לברוח מהשגרה השוחקת ולהתמסר לפינוקים.
כבר בכניסה למלון אתם מרגישים כאילו נחתם בארץ אחרת. הרחובות הישנים של גדרה נשכחים בשנייה שגינת הנוי הקסומה מקבלת את פנינו ומזכירה לנו שהיזם ובעל המלון, צחי צוק, מנסה ליצור פה חוויה שתיגע בכל החושים שלנו. מהגינה הקסומה, שבה תוכלו להריח באוויר את עצי הפרי ולהתרשם מפינות הישיבה, תעברו ישר לתוך מבואת המלון. המעבר מהגינה למלון גרם לנו להלם קל, כי לפתע נכנסנו לתוך מבנה שהאווירה בו היא מעט ניו יורקית. התאורה מעט עמומה, ובזווית העין ניתן לראות מסעדה עמוסה בסועדים ובר סופר מגניב שפועל עד השעות הקטנות של הלילה.
העיצוב של חלל הכניסה הכין אותנו להפתעה גם מהחדרים. ואכן חדרי המלון שונים זה מזה בעיצוב ובמידות, בחלקם תמצאו מרפסות המשקיפות אל גינת המלון ובאחרות הן ישקיפו אל הנוף הפתוח של המושבה, ואם תהיו בני מזל, אולי תיפלו על חדר עם מרפסת הכוללת סאונה יבשה וג'קוזי. אבל לא משנה איזה חדר תקבלו, בכל קומה יש פינת נשנושים מפנקת, ובה עוגיות, פירות וחליטות בכל שעות היום.
קל מאוד להתמסר לחדר ולא לרצות לצאת ממנו עד תום החופשה, אך מכיוון שלא באנו רק לנוח, המשכנו את השיטוט במלון וגילינו שבקומת הגג מחכה לנו בריכה שצופה אל הנוף ולצדה בר פתוח, שלדעתי יהיה הלהיט של המקום ככל שהטמפרטורות יעלו. מכיוון שעדיין יש צינה באוויר, ויתרנו על כניסה לבריכה (שלא מחוממת בחורף) ובחרנו בחמאם הטורקי, שחימם אותנו מבפנים ופתח לנו את התיאבון. אחרי מקלחת קצרה בחדר והתלהבות שרק נשים יבינו מכך שמצאנו בארון גם מייבש שיער וגם מחליק, יצאנו לחפש אוכל. בקומת הכניסה של המלון שוכנת מסעדת ״אברטו״, מסעדת שף ששמה הולך לפניה. השף אסף שטרן, שברזומה שלו תמצאו לא מעט מסעדות יוקרה, מציע תפריט אקלקטי ובו מנות כמו פוקצ'ה חמה ומענגת, חציל ביוגורט, סלטים שונים, סשימי, שייטל בסו-ויד, פסטות מגוונות, קבב נתח קצבים, המבורגר עסיסי ונתחי בשר על הגריל. אם אתם מגיעים למלון בדיל של חצי פנסיון, תאכלו ב"אברטו" גם בערב וגם בבוקר. ארוחת הבוקר לא הייתה פחות טובה, וכללה בופה כמו שהישראלים אוהבים ומנות חמות בהגשה לשולחן.
אם אתם מרגישים עקצוץ ברגליים וחייבים לעשות משהו נוסף מלבד לאכול ולרבוץ, יש הרבה אפשרויות בילוי בסביבה. בטווח קילומטרים מצומצם יש לא מעט אטרקציות, שעד עכשיו אני לא יודעת איך הן נשארו חבויות. מסלולי טיול בשטח וקטיף, אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים, יקבים, חוות סוסים, טיול אופניים ורכבי גולף. הכל מהכל והכי חשוב – במרחק נסיעה קצר. מכיוון שלא רצינו להעמיס, בחרנו בשתי אופציות שיקלעו לטעם של כולם, גם לזוגות שרוצים להתבודד וגם למשפחות שרוצות להכניס ערך מוסף לטיול.

החיים שלנו תותים

בסופי שבוע שבהם הטמפרטורות נוחות, נדמה שהאטרקציה הכי מושכת היא קטיף עצמי של פירות עסיסיים. בתקופה זו של העונה שולטים התותים האדומים והמתוקים, ולכן שמנו פעמינו לכיוון "אגרונן" – חווה חקלאית המתמחה בקטיף עצמי.
מיכל ורונן הילל, חקלאים בנשמתם, החליטו לפני כ-20 שנה לגדל פטל שחור למטרת קטיף מסחרי. רונן הוא דור רביעי לחקלאים, אשר רצה להתפתח וחשב שפטל יימכר טוב. כשהחלקה של הפטל גדלה והתפתחה, הם החליטו להגדיל את קהל היעד ולהציב בצד הדרך שלט שמזמין לקטיף עצמי. מפה – הכל היסטוריה. הם הבינו שהקטיף העצמי מצליח, ואפילו רווחי יותר משחשבו. מאז חלקת הפטל הפכה שכנה לעוד חלקות, שבהן גדלים בעיקר פירות יער, תות שדה ואפילו רימונים.
התותים של "אגרונן", אשר נמצאים כעת בשיא העונה, גדלים מעל פני הקרקע בערוגות תלויות, והמשמעות היא שהם נגישים לכולם – לילדים, למבוגרים ולנכים. התותים גדלים בשורות־שורות המתפרשות על שטח גדול, כך שהם מצליחים לגדל זנים שונים של תותים ברמות מתיקות שונות. ובין היתר ניתן למצוא שם אפילו תותים בטעם של ענבים! כן, התותים עברו פיתוח מיוחד, ועל אף המראה יש להם טעם מובהק של ענבים. בהחלט כדאי לטעום, אף שלא ברור מה עבר בראש של המפתחים, שהרי לתותים יש טעם מושלם. כדאי שתדעו שעונת הקטיף בחווה מתחילה בנובמבר ומסתיימת ביולי.
טלפון לבירורים: 052־6536341. פתוחים בשישי־שבת, 9:00־15:00. עלות כניסה: 30 שקל לקטיף מגיל 3. סלסילה הביתה – 20 שקל. איך מגיעים: כותבים בווייז "אגרונן".

יקב כהנוב

אם גם בשבילכם טיול לא יכול להיות מושלם בלי קצת יין, תוכלו לקפוץ ליקב כהנוב, יקב בוטיק משפחתי השוכן בלב כרמי המשפחה. כהנוב היא עוד משפחת חקלאים שהחליטו להסב את הכרמים שהיו להם באזור גדרה לגידול ענבי יין. כיום כבר הדור הרביעי במשפחה עובד בעסק המשפחתי. אליעזר כהנוב, סב המשפחה שעלה מאירופה, נטע את כרמו הראשון בגדרה.
את מרבית הגידולים שלהם הם מוכרים ליקבים ברחבי הארץ, ואחוז קטן הם משאירים לעצמם ומכינים מגוון גדול של יינות אדומים, וגם יין לבן אחד.
הביקור ביקב כולל סיור מאחורי הקלעים. בסיור המרתק, שנערך על ידי אחד מבני המשפחה, מסבירים בלהט על תהליך הייצור, החל משלב הבציר ועד שלב הבקבוק. בסיור אפשר לשמוע על שתי סדרות היין של היקב: אחת מתיישנת חצי שנה בחבית, והשנייה עד שנתיים. לאחר מכן אפשר לעבור לטעימות של כעשרה סוגי יין בעלות של 50 שקל לאדם (מתקזז אם קונים בקבוק), לרבוץ בשמש ולנשנש משהו מדוכן האוכל שנמצא בחצר היקב.
איך מגיעים: כותבים בווייז "יקב כהנוב".

כתבות נוספות בתרבות ופנאי

0

מנהיגי ציר הרשע

המאה העשרים, הידועה כמאה עקובה מדם ואש קרבות, הצמיחה מנהיגים רצחניים רבים. הספר מביא את סיפורם של שלושת הרודנים אדולף...

תרבות ופנאי23 במאי 2019    דקה אחת
0

ספרים

נייט אוברביי, חייל משוחרר שזה עתה התגרש, עומד יום אחד מחוץ לחלון של בניין בנק בן 11 קומות בלוס אנג'לס,...

תרבות ופנאי23 במאי 2019    דקה אחת

כתיבת תגובה